Stappen om het moderne 'grazen' te doorbreken.

Vind jij eten ook zo lekker? en gezellig? en kan je de hele dag door wel eten? (grazen) Of ben je iemand die graag ’s avonds bij de tv nog iets wilt snacken?

Oh man, als het geen consequenties zou hebben, zou ik serieus de hele dag door kunnen eten! Heerlijk lijkt me dat, gewoon een beetje grazen, gezellig met anderen…iedere dag iets lekkers meenemen naar werk, chocolaatje bij de thee, nieuwe recepten uitproberen en taarten bakken! Oh ja…en einde middag heerlijk borrelen met hapjes, toastjes, kaasjes & prosciutto.

Eigenlijk tot halverwege mijn twintiger jaren kon ik dat nagenoeg consequentie-loos doen, maar al redelijk snel daarna heb ik dat moeten bekopen met m’n gezondheid. Eigenlijk trok m’n lichaam dat nog beter dan m’n psyche. Nu….na mijn opleiding darmtherapie en emotietherapie, snap ik beter hoe het werkt. Maar toen had ik natuurlijk geen idee dat mijn wispelturigheid, slapeloosheid en onverklaarbare klachten/ontstekingen kwamen door datgene wat ik at en hoe vaak ik dat deed. En dat al die ontstekingsstoffen ook mijn hersenen in gingen en mijn geluksstoffen belemmerden…..(heel simpel gezegd)

Pas toen ik ook in het ziekenhuis geen antwoorden vond, ben ik verder gaan kijken….meer holistisch. Nadat ik een opschonings dieet had gedaan, gingen mijn oogkleppen eindelijk af. Wat voelde ik me na 2 weken een ander mens! Om het te laten beklijven, had wel wat voeten in de aarde….want tja, ik moest natuurlijk jarenlange patronen zien te doorbreken.

Eten is in deze tijd een veel psychologischer ding geworden dan we denken. We ge(mis)bruiken ‘eten’ tegenwoordig voor zoveel emoties. Blijdschap, iets te vieren, liefde, verveling, verdriet, boosheid, stress….of zelfs om niets te hoeven voelen.

Waar is het misgegaan? Tja, daar zijn zoveel redenen voor te bedenken. Maar het grootste ding is dat het in onze maatschappij natuurlijk ontzettend voorhanden is. Overal, maar dan ook overal is eten te koop, krijg je eten of zie je anderen eten! Voeding in de leukste kleurtjes, moet de lekkerste zoet- of smaakstoffen en in aantrekkelijke aanbiedingen. En ‘zien eten, doet eten’. Anderen zien eten, doet je denken aan eten. Als je eraan denkt, beginnen je smaakpupillen al te stuiteren. Nou, zie daar maar eens tegenop te boxen.

Ook geeft eten met anderen een gevoel van verbinding. Bijna al onze sociale interactie is gecombineerd met eten. Het geven van eten zien we als een vorm van liefde, gastvrijheid en verwelkoming. Praktisch overal waar we binnenlopen wordt ons iets aangeboden… we leven in een ‘graas-cultuur’ en onze kinderen krijgen dit met de paplepel ingegoten. Wat zal dit voor hen betekenen?

De cijfers liegen er niet om: 1 op de 2 heeft overgewicht en de schatting is dat over 20/30 jaar iedere volwassene overgewicht heeft en 1 op de 2 diabeet is.

Is dat echt zo erg? Ja, eigenlijk wel. Overgewicht veroorzaakt heel veel ontstekingen die uiteindelijk leiden tot lichamelijke en geestelijke ziekten. Het is ontzettend zonde, want door simpele aanpassingen kan ook jouw leven over een paar maanden die ‘upgrade’ hebben die je zo graag zou willen. Het leven is veel leuker voor jezelf (en iedereen om je heen) als jij je goed en positief voelt!

Wil jij een leuk leven, blij kunnen zijn, professioneel succesvol zijn, verslaving vrij en in een liefdevolle relatie kunnen zitten of een leuke ouder kunnen zijn? Start dan met deze stappen!

Hier 3 stappen om het moderne ‘grazen’ te doorbreken voor een betere gezondheid. Wordt bewust van de psychologie van eten en leer je eigen patronen herkennen.

Pak een notitieboekje en ga 2 weken lang voor jezelf opschrijven hoe jouw patronen eruit zien.

  1. Ga opschrijven hoe vaak je iets in je mond stopt en wat. Koffie, cappuccino, latte’s etc tellen ook mee. Alleen water en kruidenthee (zonder zoetje (ook nep)) tellen niet mee. Cappuccino ziet je lichaam ook als ‘eetmoment’ vanwege de melk. Het gaat hier dan wel om de momenten dat je iets drinkt of eet buiten je grote maaltijden om. Dus een cappuccino als toetje na het eten, ziet je lichaam niet als apart eetmoment. Je middag/avondeten + cappuccino tellen dus samen als 1 eetmoment.
  2. Er zijn 3 hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch, avondeten. Buiten deze 3 eetmomenten, hoeveel eetmomenten heb je nog meer? Gemiddeld heeft de Nederlander 7 – 9 eetmomenten op een dag, maar misschien heb jij er wel meer?
  3. Nu komt het belangrijkste! Ga bij iedere keer dat je iets in je mond stopt (buiten de hoofdmaaltijden) na ‘waarom’ je dat doet en schrijf het op. Maak een korte notitie: zoals trek, verveling, gezellig, gestressed, even relaxen…etc.

Na twee weken ga je kijken naar wat je hebt opgeschreven. Probeer dan deze vragen te beantwoorden.

  • Zijn er emoties die vaker terugkomen?
  • Zie je patronen op een dag? bijvoorbeeld dips/ verveling ’s middags of het zoeken naar genegenheid ’s avonds voor de tv?
  • Hoeveel van je eetmomenten horen bij een gevoel wat ‘negatief’ is? Bijvoorbeeld bij stress en verdriet krijg je trek in chips etc.

Nu je weet wat je ‘triggers’ zijn, kan je kijken of je je dag iets anders in kan delen, zodat je de eetmomenten terug kan brengen naar 5 keer. Dus 3 hoofdmaaltijden en 2 kleine tussendoortjes. Drink dan je latte bv vlak achter de lunch zodat je lichaam dat ziet als onderdeel van de lunch.

De momenten waarop het nog steeds ‘niet’ lukt, hebben te maken met iets groters en daar mag je aan gaan werken. Ik heb daar allerlei zelfhypnose oefeningen voor. Waar ik er de komende tijd een paar van zal delen. Of je kunt een consult aanvragen als je niet kunt wachten om er volledig mee aan de slag te gaan;-)

Anyway, alles start met bewustwording! Kop uit het zand en jezelf onder de loep nemen. Succes!!