9 anti-aging leefstijl trucs voor een gezonde en ‘knappe’ oude dag!
Darmgezondheid
Marissa
Darmgezondheid
01/24/2021
4 min
0

9 anti-aging leefstijl trucs voor een gezonde en 'knappe' oude dag!

01/24/2021
4 min
0

Graag je (soort van) strakke rimpelloze perzikhuidje behouden tot ruim na je 40ste? En op je 60ste eruit zien als 45? Check dan deze MUST DO leefstijl tips!

  1. De DIN-DIN leefstijl eetmethode! Tja, hier begin ik natuurlijk mee. Want de voordelen van deze leefstijl zijn oneindig, maar vooral heel verjongend! Doordat je spijsvertering rust krijgt, kan het herstellen. Je kunt niet alleen beter je vitaminen & mineralen opnemen, maar ook je ontgifting komt beter op gang, je hormonen balanceren, cellen vernieuwen en je slaapt veel dieper (herstellend). WIN-WIN-WIN-WIN_WIN….zeg maar!
  2. Slaap tussen 22/23 – 6/7! Slaap is super belangrijk: dûh! Maar het blijkt dat je metabolisme en herstel het beste werkt als je lekker ligt te snorren in dit tijdsbestek. Dus ‘slankheid-technisch’ heb je hier ook het meeste baat bij! Vanaf 22:00 gaan namelijk je schildklier, bijnieren, galblaas en lever loslaten, opruimen & herstellen. Exact je anti-aging friends!!!
  3. Nuchter na 18/19 uur! En dan bedoel ik niet alleen zonder alcohol, maar ook zonder eten. Dus nuchter de nacht in en zo’n 13 a 14 uur vasten achter elkaar (of meer als het lukt). Vasten brengt ‘autofagie’ op gang (een proces waarbij beschadigde cellen worden opgeruimd). ’s Avonds is je verteringskracht ook het laagste, waardoor eten erg lang in het systeem blijft en je lichaam tot diep in de nacht bezig is met verteren in plaats van opruimen, herstellen, nieuwe cellen genereren, collageen aanmaken, gifstoffen afvoeren etc. Als je alleen dit zou doen, verder niets aan je dieet, zou je alleen al 5 kilo kwijtraken in 3 a 4 maanden. Het is even wennen, maar ECHT de moeite waard!
  4. Darmflora in check! Onze darmen zijn een soort black-box! Je gooit er wat in en er komt iets uit, maar ‘god knows what’ er van binnen eigenlijk gebeurd. We besteden hier VEEEEEEL te weinig aandacht aan. Voor anti-aging is dit echte een MUST DO lifestyle hack! Eten is tegenwoordig met name een psychologisch gebeuren geworden in plaats van het ‘voeden van je lichaam’. We eten teveel en/of snaaien de hele dag door. Geef je spijsvertering de tijd om een maaltijd volledig te verteren, op te ruimen, schoon te maken en te herstellen, voordat de nieuwe maaltijd binnenkomt. Probeer 3 keer per dag een volwaardige maaltijd te eten, met maximaal 1 of 2 lichte tussendoortjes. Let op: capuchino (melk) telt ook als tussendoortje. Verder, probeer 500 gram groenten te eten & een liter water te drinken. Zo zorg je voor een goede darmflora, darmwerking en genoeg vitaminen & mineralen opslag. De DIN-DIN eetmethode is in eerste instantie ontworpen voor een optimale darmgezondheid.
  5. Stop met suiker! Serieus, van alleen het kijken naar suiker springen de rimpels al in je gezicht! Voor de verwerking van suiker, heb je insuline nodig. Insuline is ontstekingsbevorderend en veroudert het DNA. Suiker is dan ook de snelweg naar veroudering. Fruit dan? Fruit is iets beter, maar hier zijn de meningen ook over verdeeld. Het voordeel wat fruit heeft, zijn de vezels & vitaminen die weer heel goed zijn voor de darmen. Maar fructose moet door de lever verwerkt worden en wordt het snelste omgezet in vet. Ook de darmen hebben een tolerantiegrens voor fructose. Probeer als volwassenen niet meer dan 2 stuks per dag te eten.
  6. Sport niet te hard! Van hard sporten (wordt je oud;-) Ik kan je hier een heel technisch verhaal over vertellen, maar het komt erop neer dat je je lichaam nog meer in de stressstand zet. Dit patroon wordt dan dominant, waardoor je niet meer kan terugschakelen. Ik heb mensen in mijn praktijk gehad, die na een 24 uurs meting van het zenuwstelsel, zagen dat hun lichaam zelfs tijdens hun slaap niet in de ruststand meer kunnen komen. Maar goed, dit is geen vrijbrief om een ‘couch-potato’ te worden natuurlijk. Beweging is ontzettend goed voor je en heb je nodig! Maar zorg dat je tijdens je beweging nog kan praten, dan gaat het goed voor je vetverbranding. Dus zwemmen, fietsen (mountainbiken), wandelen, licht joggen zijn super!
  7. Vitaminen en mineralen aanvullen! Mineralen worden als eerste weg geroofd in stressvolle tijden. Dus heb je het de laatste tijd druk op je werk? Speelt er iets privé? Of heb je veel onderbroken nachten? Dan heb je wat extra aandacht nodig. Gezond eten waardoor je goed slaapt is nr 1 voor herstel! tijdelijk een goed supplement, is vaak voldoende. Ik geloof zelf dat we geen supplementen nodig hebben, als we de juiste verteringscapaciteit en darmflora hebben. Werk daaraan! Bespaart je bakken met geld!
  8. Relax, take it easy!! Bij anti-aging draait alles om je autonome zenuwstelsel. Dit is het onderliggende zenuwstelsel die zorgt dat je hart klopt en je haar groeit! Deze kent twee standen (actie/stress & rust/herstel). Na jaren praktijkervaring, kan ik met 100% zekerheid zeggen dat bij onze leefstijl de actie-stand erg dominant is. Dat is waarom er ook zoveel spijsverteringklachten zijn. Je spijsvertering werkt namelijk alleen goed in die andere stand (parasympaticus). De stress-stand (sympaticus) is verouderaar nr 1. Je motor draait te hard en dit ga je zien aan je lichaam, rimpels, huid en haar! Tijd vertragen? Zorg dan dat je actief bezig gaat zijn met ontspanning! Implementeer dit in je leefstijl!! 10-15 min écht ontspannen per dag, doet al wonderen. Er zijn veel apps die je kunnen helpen: meditatie, mindfulness, mindspace, equisync of holosync. Die laatste ben ik erg fan van. Ik doe het ook al maanden op de gratis versie! Echt top!
  9. Leer positief denken!! Dit maakt je leven niet alleen veel leuker, maar vooral je lichaam vindt dit heel leuk door de gezonde pretstofjes die vrijkomen! Je kunt dit het beste leren door te werken met affirmaties, opsporen van je interne saboteurs en bewust worden van je interne dialoog. Mooie woorden, maar wat ik eigenlijk bedoel is: verantwoordelijkheid nemen, patronen doorbreken en je oude shit oplossen! Om dit te kunnen moet je brein wel eerst gezond gevoed zijn. Hiervoor heb je een gezonde darmflora nodig…. Kom ik dus toch weer terug op ‘gezond eten in kleinere porties’ voor een optimale darmflora! Maak dit je leefstijl!

 

Dingen als acceptatie, vergeving, loslaten, relativering en tolerantie vragen veel energie van je brein. Die energie moet wel voorradig zijn. Als je je reserves hebt uitgeput, wordt het moeilijk om logica te zien, gezonde verbanden te trekken en te relativeren. Laat staan dat je kunt vergeven, loslaten en accepteren!

Stap 1 is dan eerst werken aan je fysieke gezondheid en leefstijl! Als je je moe & chagrijnig voelt, niet fit bent en niet lekker in je vel zit, is positief denken vaak ‘ a bridge to far’. Dit is geen zwakte, dit heeft echt iedereen. Werk eerst aan je lichaam, dan krijg je vanzelf energie voor je filantropische instelling;-) En daar is iedereen bij gebaat!

Dus ook hier geldt het vliegtuigprincipe: help eerst jezelf voordat je anderen helpt!

Dit zijn mijn ware leefstijl gamechangers om gezond & happy (& knap) oud te worden! Je gezond voelen, zorgt dat je mentaal veel beter in je vel zit. Dat straal je uit en handel je naar. Je leven zal leuker en gelukkiger worden omdat je soortgelijke mensen gaat aantrekken en keuzes gaat maken gebaseerd op liefde ipv angst!

Reacties
Categorieën