De kracht van je innerlijk dialoog
19 februari 2021 

De kracht van je innerlijk dialoog

Bewust worden van de kracht van je innerlijke dialoog, is de eerste stap naar positiviteit en weerbaarheid. Hoe goed we om kunnen gaan met tegenslag is afhankelijk van wat we onszelf aandoen in ons hoofd: ons interne dialoog! Zit je er klaar voor? Pak er een notitieblok bij, want je antwoorden wil je zeker nog eens nalezen!

Wat je tegen jezelf zegt, kan grote impact hebben op je gezondheid. Hoe je denkt, bepaalt namelijk hoe je je voelt. En dat gevoel zet allerlei chemische stofjes in gang, die je lichaam vooruit helpen…..of juist belemmeren!

Aan jou de keuze;-) Was het maar zo makkelijk! 9 van de 10 keer hebben we het idee geen invloed te hebben op onze gedachtengang. Steeds terugkerende negatieve gedachten hebben te maken met een ‘belemmerende overtuiging’. Dat is een gedachten waar we overtuigd zijn dat die ‘waar’ is en die ons tegenhoudt om onszelf te kunnen zijn. Het belemmert je in groei, zelfvertrouwen, relaties, carrière…noem maar op. En de grap is: wij denken wel dat die ‘waar’ is, maar dat is die in de verste verte niet!! Tijd dus om hiermee af te rekenen, vind je niet?

Onze belemmerende overtuigingen zijn meestal onbewust. Om ze te veranderen zul je ze dus eerst naar je bewustzijn moeten trekken. Hier zijn trucjes voor….simpele vragen die je jezelf kunt stellen om hier inzicht in te krijgen.
Laten we starten bij het begin, beantwoord deze vragen:
  1. Bedenk voor jezelf waar je steeds opnieuw weer tegenaan loopt. Wat zijn de situaties waarin het lijkt dat je niet verder komt of misschien wel helemaal dichtslaat?
  2. Bedenk nu welke gevoelens deze situaties oproepen (en schrijf deze op)? Wat voel je diep van binnen als dit gebeurt? en wat zeg je dan tegen jezelf op die momenten? Hoe ‘straf’ je jezelf? Bijvoorbeeld gevoelens van falen/ teleurstelling/ boosheid. Wat zeg je dan tegen jezelf?: Het zal me vast nooit lukken…ik faal ook altijd, ik ben een loser!
  3. En hoe laat dit je voelen…het gevoel dat je een loser zou zijn??
  4. Of straf jij juist de ander? Zeg jij juist tegen een ander: ‘je luistert ook nooit!’ of ‘dat doe jij altijd’. Schrijf op wat je een ander aanrekent.
  5. Welke negatieve ‘statements’ zeg jij tegen jezelf of iemand anders? Wanneer gebruik jij zinnen met: altijd, nooit, nou eens, ik ben/kan…

Kijk eens goed naar wat je hebt opgeschreven:

Dan mag je jezelf 4 globale vragen stellen om erachter te komen of je met een belemmerende overtuiging te maken hebt:

  1. Is dit waar?
  2. Weet ik zeker dat dit 100% waarheid is?
  3. Geldt dit voor iedereen in de wereld?
  4. Is er een andere manier waarop ik naar de situatie kan kijken?

Bijvoorbeeld bij de zin: ‘ik ben niet goed genoeg’:

  1. Is het waar? Je voelt je misschien wel zo, maar is het waarheid? Wie zegt dat je niet goed genoeg bent? Waar meet je je aan? Klopt dit wel?
  2. Weet je zeker dat het 100% waar is? Weet je absoluut zeker dat het 100% waarheid is? Misschien voelt het heel sterk en is het voor jou 80% waar, maar niets is 100% waar. Het is maar vanuit welke kant je het bekijkt misschien?
  3. Geld dit voor iedereen in de wereld? Nou nee, er zijn vast mensen die wel goed genoeg zijn.
  4. In welke situaties ben je wel goed genoeg? Als je naar de situatie kijkt en hem ontleed, welk gedeelte ging wel goed? Op welk moment in de situatie begon het moment dat je dit gevoel kreeg? Is de manier van meten wel realistisch? Wat zou je hieruit kunnen leren? Wat zou de positieve benadering zijn van de situatie?

Door deze vragen te beantwoorden, krijg je inzicht in je gedachten en hoe reëel ze zijn. Denkt je moeder of partner ook zo over jou? Veel van ons leed doen we onszelf aan. Als we dit inzien, kunnen we het om gaan draaien.

Dat start met er minder waarde aan hechten. Weten dat je het misschien denkt en voelt, maar dat het niet de waarheid is. Alleen op dat moment kunnen we bewust gaan trainen met een positieve mindset. Positief omdenken noem ik dat.

Maar dat komt laterrrrr. Voor nu: succes!

Over de schrijver