Hoe herken je een MONKEY MIND?
26 februari 2021 

Hoe herken je een MONKEY MIND?

Wordt jij ook weleens gek van je gedachten? Dat geklets in je hoofd dat allerlei conclusies/ oordelen trekt, die vaak niet eens waar blijken te zijn? Zo ja, dan kamp jij ook met een Monkey Mind.

Maar niet getreurd….We hebben er allemaal in meer of mindere mate last van…misschien vrouwen iets meer dan mannen? Is het omdat wij vrouwen veel verbanden tegelijk trekken of onze amygdala meer invloed heeft op ons handelen? (Amygdala: de plek in je hersenen waar emoties worden gekoppeld aan situaties) Wie weet….ik zal eerst wat uitleggen over wat ik bedoel met Monkey Mind.

De term Monkey Mind is een term die Boeddhisten gebruiken voor het stressfenomeen van de Westerse ‘rijke’ landen.

Oftewel een soort hysterische kletsende aap in ons hoofd die overal commentaar op geeft… Deze aap staat symbool voor onze gedachten. Onderzoekers hebben geconstateerd dat we ongeveer 50.000 gedachten per dag hebben (ongeveer 3000 per wakker uur). Hoe dan? Zou je denken. We zijn er ons vaak niet bewust van.

De Monkey Mind staat dus symbool voor de never ending gechatter in je gedachten. En dit gedrag is vaak negatief en oordelend. Nou denk je misschien waarom begin je hierover…jij bent toch van voeding. Dat klopt! Maar je ‘Hersen-Darm’ connectie zorgt ervoor dat je spijsvertering onder zware druk komt te staan bij negatieve gedachten. Die geven namelijk stressstoffen die o.a. je spijsvertering verzwakken. Dus een goede spijsvertering valt of staat met emotioneel balans.

Deze aap (je gedachten) vertelt je dus meestal niets goeds. Het is een cynische, negatieve voice-over in je hoofd. Soms is die even een tijdje op de achtergrond (als alles lekker loopt) maar zodra iets mis gaat, of je heel moe bent…..tadahhh…Guess who’s back… with a vengeance! Oftewel, sterker dan ooit!

Meestal met statements als ‘zie je wel’ of …’het gaat me nooit lukken’ of ‘je kan ook helemaal niks, wat dacht je wel’. Vaak is die ook naar buiten gericht. Lekker oordelend over anderen: ‘pfff, dat zou ik echt nooit zo doen’ of ‘hoe kan je zo dom zijn’.

Deze gedachten zijn een complete energy-drain en laten je ontzettend slecht voelen! Iedere negatieve gedachte geeft slechte vibes….Het trekt je hele ‘zijn’ naar beneden en is het ergste geval zet het ook aan tot destructief gedrag (verslavingen, confrontaties en angst)

Kortom, het belemmert je gigantisch in je potentieel om te groeien en geeft onnodig veel stress. Maar, niet getreurd! Je brein is te hacken!! De Monkey Mind kan je omtoveren naar een Monk Mind! (ps, je hoeft niet te gaan leven als een monnik!)

Ook ik had hier last van. Als kind/tiener kampte ik al met een negatief zelfbeeld en een ‘aap’ die me enorm heeft weerhouden om juiste keuzes te maken voor MIJzelf. Ik liet zoveel van m’n keuzes afhangen van mijn omgeving. Studiekeuzes, leefstijl en relaties. Je kiest (heel krom) situaties die je Monkey Mind bevestigen. Een soort twisted self-fulfilling prophecy. Die aap zat in de cockpit en bestuurde mij volledig.

In mijn geval kwam het heel duidelijk naar voren in studiekeuze en in de liefde. Mijn eerste echte grote liefde gaf me heel duidelijk het gevoel dat hij toch liever had dat ik slimmer, extroverter, energieker, dunner en knapper was…oh ja…en graag had gewild dat ik beter kon skiën?!…(waar hebben we het over?!) Wat een ei! Maargoed, hij bevestigde hoe ik me eigenlijk al voelde waardoor ik het steeds meer ging geloven …en steeds verder van mezelf af ging staan. Harde les!

 ~ Shame on him for telling me that, shame on me for believing it! ~

Gelukkig is het nooit te laat! ….en is het ook leerzaam geweest. Ik heb het omgedraaid en sta nu zelf in de cockpit. Wat een ‘blessing’ om nu aan de andere kant te staan en niet meer geteisterd te worden door negatieve gedachten, een negatief zelfbeeld en een ‘non-excisting’ zelfvertrouwen.

Nu kan ik vanuit mijn kracht leven, blij zijn en diepgaande relaties te hebben met de mensen om me heen…..

Heb jij weleens het gevoel dat je iets wilde bereiken wat onmogelijk ver lijkt? Dat het je waarschijnlijk noooooooooooit zal lukken, wat je ook probeert? Dat je je gevangen voelt in je situatie en dat het lijkt dat je geen stap verder komt…wat je ook doet? Grote kans dat jouw Monkey Mind je in de weg zit. 

Hoe laten die gedachten je voelen? En hoe reageer je dan naar buiten? Krijg je behoefte te eten? te huilen of een fles wijn te drinken? of heel hard te gaan sporten….wat is jouw reactie op je innerlijke beleving?

De bevrijding/oplossing begint met het inzicht dat gedachten ‘slechts’ gedachten zijn en dat negatieve gedachten over jezelf (of anderen) niet waar zijn. Ze zijn een hersenspinsel van belemmerende overtuigingen uit het verleden (pijn uit het verleden). Het is dus niet de ‘waarheid’…maar je Monkey Mind!

Over de schrijver