Mijn ’30 minuten ochtendroutine’ voor een energieke dag!
DD routine
Marissa
DD routine
01/10/2021
3 min
0

Mijn '30 minuten ochtendroutine' voor een energieke dag!

01/10/2021
3 min
0

De ochtend, mijn meest favoriete deel van de dag. Geloof me, dit is niet altijd zo geweest….maar sinds ik door heb hoe ik mezelf in een 30 minuten ochtendroutine (incl. ontbijt) volledige toegang kan geven tot alle inspiratie, energie & blijdschap die ik nodig heb ik een dag, ben ik niet te houden;-) Dit zijn voor mij de key-elementen (in chronologische volgorde) voor een productieve, inspirerende dag vol energie & blijdschap:

 1. Aarden (30 seconde)
 2. Stretchen (2 minuten)
 3. Glas lauw water met citroen, appelazijn of mijn eigen brouwsel (later meer) – (1 minuut)
 4. Morningwalk + 3-3-3 ritme ademen. (10 tot 15 min)
 5. Koud afdouchen (2 minuten)
 6. Heerlijk DIN-DIN ontbijt met alle nutriënten (10 minuten0)

Als je zin hebt om verder te lezen, leg ik je graag uit hoe ik dit allemaal doe!

Tuurlijk was het ook voor mij een zoektocht wat bij mij past (voor iedereen kan dit weer wat anders zijn). Ik heb alle tips & tricks die ik tegenkwam uitgeprobeerd. Van de 5 AM club (wat voor mij 6 AM club werd), sporten op nuchtere maag, vasten tot 12…tot meditatie/ affirmatie werk in de ochtend.

Waar ik uiteindelijk tegenaan liep, was dat ik vaak te weinig tijd had voor de uitvoering of dat het toch niet helemaal bij me past. Ik kan het nut van meditatie in de ochtend echt wel zien, maar met een rondrennende peuter in huis zit je toch echt niet rustig. Het lukte dan niet zoals ik wilde, wat ook weer wat stress of ergernis gaf. Het effect was tegenovergesteld. Ik voelde me gestresst, baalde dat het niet lukte en begon de dag vet geërgerd ipv zen en energiek!

Kortom, datgene wat je doet moet passen bij je karakter, maar ook matchen met je levensstijl en levensfase.

In 2017 was ik volop met gezondheid bezig. Ik begeleidde mensen met spijsverteringsproblemen & trauma’s. Voeding is hier een groot onderdeel van. Maar daarnaast had ik 2 kleintjes die ook ’s nachts regelmatig aandacht vroegen. Het was dus best een pittige tijd. Ik wilde alles goed doen en een voorbeeld zijn: goede moeder zijn, goed eten, goed bewegen, goed relaxen (mindfulness etc.), mijn klanten goed begeleiden. Tja, als ik nu terugkijk: gekkenwerk eigenlijk!

Op een dag werd ik wakker met hoofdpijn, hele erge hoofdpijn! BAM hersenvliesontsteking. Hoe kan dat?? ik leef toch zo gezond?! De waaromvraag krijg je nooit antwoord op. Je mag het doen met wat je krijgt. Ik heb er grote levenslessen uit geleerd:

 1. Je hebt het leven niet onder controle. Je kan nog zo gezond leven, maar shit happens. Belangrijkste is: wat doe je ermee? Hoe krabbel je weer overeind?
 2. Gezond leven geeft geen garantie voor gezondheid! Tuurlijk verklein je er wel bepaalde kansen mee. Maar ieders pad kent gezondheidsuitdagingen. Is het niet lichamelijk, dan is het wel psychisch. We doen wat we kunnen…
 3. STRESS speelt een hele grote rol. Je kan nog zo gezond eten, bewegen etc…maar als je stress hebt, is dat water naar de zee dragen. Stress maakt absoluut meer kapot dan je tegelijk met voeding kan herstellen. Voeding werkt pas herstellend in afwezigheid van stress!
 4. Je kan dus ook stress krijgen van teveel leuke dingen!!

Ok, dus hersenvliesontsteking….aiii. 2 maanden heb ik gerevalideerd. Ik moest opnieuw leren bewegen. Althans ik kon nog wel gewoon lopen, maar na 8 minuten wandelen ging ik scheel kijken omdat mijn hersenen het niet trokken. Ik werd dus gedwongen een tandje terug te doen!

Toen ben ik begonnen met het wandelen in de ochtend. Op nuchtere maag, gewoon gelijk uit bed. Eerst 5 minuutjes en langzaam opbouwen en steeds iets sneller. Het eindigde met stevig wandelen. Daar ontdekte ik wat ’s ochtends wandelen voor je lichaam doet. GEWELDIG!! Ik doe het dus nog steeds. Het is zo’n fantastische start van je dag. Je ademt gelijk frisse lucht in, je denk even kort na over de dag. De beweging geeft je dopamine (stofje in je hersenen), waardoor je gelijk energie krijgt. Plannen, ideeën en inspiratie volgen. Perfect voor de rest van de dag!

Terug naar mijn 30 minuten ochtendroutine voor energie:

 1. Aarden…voor wie het niet kent: vet zweverig natuurlijk;-) Maar het is niets anders dan jezelf met aandacht krachtig met beide voeten op de grond zetten. Ga op de rand van je bed zitten, sluit je ogen, adem in, laat de adem in gedachte door je hele lichaam gaan, naar je voeten, voel je voeten op de grond, bedenk dat er wat wortels uit je voeten de grond in schieten en je dus stevig staat. Voila! Dat is het. 30 seconde en klaar!
 2. Stretchen: voor wie Yoga kent, kan even wat yoga oefeningen doen (2 minuten). Voor alle anderen: doe wat je doet als je stretched na het sporten. Benen, armen, rug etc. Hooguit 2 minuten.
 3. Glas lauw water met citroen (persen) of appelazijn. Het recept voor mijn eigen drankje deel ik later.
 4. Wandelen! Probeer in het 3-3-3 ritme te ademen: 3 telen in (langzaam), 3 telen vasthouden en 3 tellen uitademen. Doet wonderen voor je!
 5. Koud afdouchen. Start lekker warm en vlak voordat je klaar bent, draai je de kraan even koud. Start met 10 seconde en bouw het langzaam op. Je eindigt dus met koud water.
 6. Jaaa….natuurlijk een lekker ontbijtje met de DIN-DIN methode. Hierdoor eet je dus niet te zwaar en houd je je energie vast.

Laatste tip van mij: als dit je wat lijkt, begin gewoon met 1 of 2 van deze dingen. Niet alles tegelijk (zoals ik dat altijd gelijk deed). Bouw het op en wees niet te streng voor jezelf. Mooi als het lukt, zo niet: morgen weer een dag;)

Have a great day!!

Reacties
Categorieën