Sleutel tot een lang en gelukkig leven.
17 januari 2021 

Sleutel tot een lang en gelukkig leven.

En ze leven nog lang en gelukkig……

Weet jij nog hoe je vroeger kon wegdromen na het horen van die zin? Hoe veilig het voelde om te weten dat alles goed zou komen? Ik weet niet hoe het bij jou zat, maar ik ben dit echt gaan geloven. In mijn jongere jaren zou ik de lessen krijgen, mid 20 zou alles op z’n plek vallen en dan begon het ‘lang en gelukkig’ gebeuren….

Was dat even een reality check toen ik begin 30 in een soort burn-out/depressie belandde, mijn relatie uit ging en mijn baan ophield…

Wist ik toen maar, wat ik nu weet. Maar ik had het nooit geweten, wanneer ik niet in deze ellende was beland. Beetje krom he?! …soms is het nodig om eerst ‘rock-bottom’ te gaan, voor je eruit kan komen.

Gezondheid is echt je aller kostbaarste bezit. Iedereen die ooit heeft gestruggled met z’n gezondheid, weet hoe je leven als een kaartenhuis in elkaar stort als je ziek wordt. Logischerwijs wordt het dan mentaal ook zwaar. Maar andersom geldt dat ook. Als je het emotioneel iets heel ingrijpends meemaakt, krijg je vaak een paar weken later allerlei vage lichamelijke dingen.

Dat die 2 een link met elkaar hebben, hebben de meesten van ons wel eens ervaren . Maar hoe werkt dat dan precies?

Geluk ervaren, je goed voelen, vrolijk zijn, weerbaar zijn en kunnen relativeren…is sterk afhankelijk van je stofwisseling: je hormonen, je spijsvertering en je ontgiftingsproces! Het gevoel van geluk is biochemisch. Het is puur een stofje wat we aanmaken op basis van iets wat onze zintuigen waarnemen en waar onze hersenen een waarde aan koppelen. Of omgedraaid: met onze hersenen geven we waarde aan iets, waardoor er stofjes vrijkomen die we in ons hele lichaam voelen. Dus van boven naar beneden.

Maar wist je dat het ook andersom geldt? Onderzoek wijst uit dat de stofwisseling van je darmflora heel veel impact heeft op hoe jij je emotioneel voelt.

Dit is mijn specialisme: de werking van de Hersen-Darm-as. Oftewel het zenuwstelsel wat de hersenen met de darm verbindt. Alles wat in de darm gebeurt, heeft invloed op onze hersenen en andersom. Vet hè! Wat dus betekent dat als je iets wilt veranderen in je hersenen dat je dat via de darm kan doen.

Maar wat is dat dan: darmflora?!

Je darmflora is het geheel aan bacteriën die in je hele spijsverteringsstelsel zitten….alles van mond tot kont, zeg maar.

Wist je dat er in je buik meer bacteriën zitten, dan dat er mensen op aarde zijn? Ze zijn ook nog eens verdeeld over zo’n 700 tot 1200 families die allemaal net een ander doel hebben. Voor een prettige samenwerking draait het om diversiteit, acceptatie en tolerantie. Eigenlijk net als bij ons. Ze werken in goeie harmonie aan onze wonderlijke verteringsmachine. Maar als florafamilies uitsterven of eentje wordt erg dominant…kan het goed misgaan.

Je vertering verloopt niet soepel meer, je kan je vitaminen en mineralen niet optimaal opnemen, je krijgt ontstekingen. Dit uit zich dan in allerlei ‘vage’ klachten….

Je kent ze wel: huiduitslag, eczeem, kalknagels, schimmelinfecties, moeheid, futloosheid, slecht slapen, blessures, moe na de lunch, maagzuur, suikerdips om de 3 uur, duizeligheid, beetje buikpijn.…maar ook: cellulitis, gewichtstoename, spontane allergieën, haaruitval, een opgejaagd gevoel, humeurschommelingen en burnouts/depressies.

Geloof me: lang en gelukkig leven voelt dan echt als een ‘ver van je bed show’! Doordat je spijsvertering uit balans is, verandert je darmflora. Via het darmzenuwstelsel komen er allerlei signalen in je hersenen die je niet prettig laten voelen. Er hoeft dus niets aan de hand te zijn, maar opeens slaap je slecht, ben je humeurig, labiel en voel je je nutteloos. Die pretstofjes kunnen we even niet meer aanmaken….ook niet bij het zien van dingen die we vroeger zo leuk vonden…

Nu het goeie nieuws: je kan dit beïnvloeden!

Onderzoek wijst uit dat je met de juiste voeding, binnen 3 weken je flora positief kan veranderen. Ik heb hier een methode voor ontwikkeld die je al vrij snel fitter en energieker laat voelen: de DIN-DIN eetmethode.

Als die sprookjes van vroeger nou zouden vertellen dat ‘lang & gelukkig’ wel bestaat, maar dat je er dagelijks aan moet werken….. dan was het een stukje realistischer geweest.

Bewust omgaan met je leefstijl & gezondheid zou dus topprioriteit moeten zijn voor een ‘lang en gelukkig’ leven. Onderzoek laat zien dat wie zich gelukkig voelt, ook betere keuzes maakt in het leven. Wat maakt dat we ‘langer’ leven….

Tips en weetjes om je darmflora te beïnvloeden…voor meer geluk & goede keuzes.

  1. Je darmflora floreert op plantaardige voeding, vooral groenten
  2. Je darmflora verslechtert van medicatie (ook paracetamol), stress en suiker.
  3. Je darmflora is niet alleen afhankelijk van ‘wat’ je eet, maar ook vooral van ‘hoeveel’!
  4. Minder grote porties (DIN-DIN) geeft je spijsvertering rust en zorgt voor een optimale darmflora.
  5. Koolhydraatrijke voeding voeden vooral de ‘suiker-bacteriën’, die dominant zijn in onze Westerse maatschappij en bijdragen aan overgewicht en diabetes
  6. Werkstress & emotionele stress verslechteren de darmflora. De hormonen die vrijkomen van stress leggen je spijsvertering vrijwel plat. Zorg dat je tools leert om emoties los te laten. Vergeving en acceptatie doen wonderen voor je gestel.
  7. Keihard sporten (Spinnen, bodypump, HIIT-trainingen) zorgen voor fysieke stress. Als je dit niet gebalanceerd doet, krijg je te weinig herstel en verslechtert je darmflora.
  8. Ontspanning is 1 van de beste dingen die je kan doen voor herstel van je spijsvertering & darmflora.

Kortom: eet zoveel mogelijk plantaardig & in kleine porties (DIN-DIN). Zorg voor gemiddelde beweging en dagelijkse ontspanningsmomenten (bv 10 min meditaties, ademhalingsoefeningen, wandelen). Oh ja en …ga aan de slag met het loslaten van oude ellende. Hoe? Dat ga ik je de komende weken vertellen in mijn blogs. Stay tuned!

Start jouw weg naar lang & gelukkig leven, want je hebt het (voor een groot deel) zelf in handen!

Over de schrijver